Sloop Seinhuis Post VI

Station Amersfoort kende destijds verschillende seinhuizen. Bij Seinhuis Post VI gaat het om het laatste seinhuis van haar generatie. In 1930 gebouwd, stond het op de nominatie om gesloopt te worden. SIESTA heeft zich er sterk voor gemaakt om dit laatste Seinhuis te kunnen behouden. Wie de architect was is niet geheel duidelijk. Dit was of G.H.I. Schelling of de NS-architect G.W. van Heulekom.

Gezien de slechte staat van het Seinhuis en ook de plaats waar het nu staat, te midden van het rangeerterrein, is het niet mogelijk het Seinhuis als geheel te behouden. Ook de locatie maakt het niet mogelijk het Seinhuis ‘zomaar’ te bezoeken. Hiervoor moet namelijk al het treinverkeer worden stilgelegd.

Gezien de herontwikkeling van het terrein van de Wagenwerkplaats, vond SIESTA het belangrijk om toch het Seinhuis Post VI te ‘herdenken’. Hiertoe zijn nu door de TEKA groep ontwerpen gemaakt om het seinhuis in een nieuwe vorm terug te plaatsen op de Wagenwerkplaats. Wat nog uit het oude seinhuis behouden kan blijven, wordt hierin teruggebracht. Deze onderdelen zullen tijdelijk worden opgeslagen in een grote zeecontainer. Waar deze container geplaats wordt ziet in de link hieronder:
Locatie opslag onderdelen SEINHUIS POST VI

De sloop:
De definitieve data voor de sloop zijn nu vastgesteld in de week van maandag 16 t/m vrijdag 20 januari 2023.
Tijdens de 32-urige treinvrije periode van zaterdag 21 januari 2023 – 01:00u t/m zondag 22 januari 2023 – 09:00u zullen 6 te herbestemmen onderdelen naar een opslagcontainer vervoerd worden.

Deze 40 ft zeecontainer: afm. 12,20×2,44×2,59 zal worden geplaatst op maandag 16 januari 2023 op het terrein van de Rijtuigenloods, groot genoeg om alle onderdelen – inclusief spiltrap van 6,50 meter hoog – op te bergen.
Voor de te conserveren onderdelen en ontwerp zie:
SEINHUIS POST VI 2018-079_A3-boekje_10-09-2021

De sloop van Seinhuis Post VI wordt dus een feit, maar de bouw van het nieuwe Seinhuis laat nog even op zich wachten.

Er moet nog het e.e.a. gebeuren:
Voordat er gebouwd kan worden moet het Definitief Ontwerp (DO) opnieuw bekeken en beoordeeld worden door de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit (CRK). De Omgevingsvergunning voor het Seinhuis is aangevraagd en ligt nu bij de gemeente en CRK gaat er binnenkort naar kijken.

Daarna moet er ter plekke, op de bouwlocatie, onderzoek gedaan worden naar niet ontplofte explosieven. Tijdens de 2e W.O. is het treinemplacement van Amersfoort regelmatig gebombardeerd en er kunnen dus niet ontplofte bommen in de grond aanwezig zijn!
Datum van onderzoek is op dit moment nog niet vastgesteld.

Wij blijven u op de hoogte houden!