Publicaties

HERZIENE 4e DRUK ‘Wandeling langs de Eem’

Ontdek hoe snel het gebied zich ontwikkelt!
Een boeiende en interessante wandeling langs de Eem en het voormalige Oliemolenkwartier. De route leidt u langs verschillende monumenten, het moerasje en een voormalig stukje Grebbelinie. Klik hier om een aantal pagina’s te bekijken.
Het boekje met de route is te koop (á € 4,-) bij o.a. de VVV, de Observant, Boekhandel Veenendaal, de Algemene boekhandel en het Gilde Amersfoort.
Uitgave: Siesta
4e herziene druk september 2018
Tekst: Paul Laumans in samenwerking met gemeente Amersfoort
Tekst en foto’s herziene druk: Sjoerd Hekking
Ontwerp: Ontwerpgroep Lâle

3e druk april 2011:

 

———————————————————————————————-

Fietsboekje ‘Herrijzend Amersfoort’

CoverWederopbouwpanden

 

 

 

 

 

 

 

Aan de hand van een fietstocht laat SIESTA u kennis maken met een 15-tal mooie Amersfoortse panden uit de wederopbouw periode.

Het boekje met de route is te koop (á € 4,-) bij o.a. de VVV, de Observant, Boekhandel Veenendaal, de Algemene boekhandel. Het fietsboekje kan eventueel rechtstreeks besteld worden bij Siesta: info@siesta-amersfoort.nl

Uitgave: Siesta
1de druk april 2016
Samenstelling: Agnes van Alphen en Jertske Pasman
Ontwerp: Ontwerpgroep Lâle

———————————————————————————————-

‘Zij kwamen op de koffie’ – Branderserfgoed in Amersfoort

Zo’n honderd jaar lang hing de pittige geur van gebrande koffie in de binnenstad. Het verwerken van koffie was ooit een heel levendige bedrijfstak in Amersfoort, maar daarvan is niks meer te merken. De koffiegeur is letterlijk en figuurlijk verdwenen. Het enige bedrijf dat Amersfoort uiteindelijk nog telde, de vermaarde koffiebrander Smit & Dorlas, vertrok in 1998 naar Mijdrecht. Gefascineerd door deze geschiedenis schreef Henk Van der Lee voor Siesta een boekje over de Amersfoortse koffiebranderijen: ‘Zij kwamen op de koffie’.
uitgave: Siesta 2010
auteur: drs Henk van der Lee
vormgeving: Ontwerpgroep Lâle
Het boekje is te verkrijgen in de boekhandel en kost 6,- euro.
———————————————————————————————-

Catalogus ‘Kunst Werkt’ – Oud-Amersfoortse bedrijven tonen hun kunsten

Bij industrieel erfgoed gaat het niet alleen om gebouwen. Een interessant aspect is de “bedrijfskunst”: Te denken is aan artistieke uitbeeldingen van de aard van het bedrijf, portretten van oprichters, weergaven van de gebouwen en de processen, enzovoort. Het zijn schilderijen, beelden, glas-in-loodramen, tegeltableaus, wat dan ook. Deze kunstwerken werden over het algemeen bij bijzondere gelegenheden verworven, en markeren aldus de historie van het bedrijf. De catalogus geeft een overzicht in woord en beeld van de kunstwerken die geëxposeerd zijn. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan memorabilia
uitgave: Siesta 2009
auteur: drs Henk van der Lee
fotografie: Paul Laumans
vormgeving: Ontwerpgroep Lâle

Kostprijs: 19,- euro exclusief portokosten.
De catalogus en kan eventueel rechtstreeks besteld worden bij Siesta: info@siesta-amersfoort.nl
———————————————————————————————-

‘Het kwartier is om’ – Industrie en bedrijvigheid in het Eemkwartier
UITVERKOCHT

Dit boek beschrijft de geschiedenis van Amersfoorts eerste industriegebied. Aan bod komende onder andere de vaak moeilijke beginjaren, de producten die men maakte, de gebouwen, de verregaande mechanisatie en uiteindelijk de overname, de verhuizing of het faillissement.
Het wonder van de Wagenwerkplaats
Dit boek beschrijft de succesvolle gebiedsontwikkeling door publieke, private en particuliere partijen in Amersfoort. Wilt u meer weten? Kijk dan even op de website van De Creatieve Stad www.amersfoortcreatievestad.nl klik aan: meer details, download brochure.
Uitgave van Siesta 2007
Auteur: Henk van der Lee
Vormgeving: Ontwerpgroep Lâle
ISBN-90-810296-2-9
———————————————————————————————-

‘Amersfoort en de industrie’
Een zoektocht naar het industriële verleden van Amersfoort

Een fotoboek waar een groot aantal gebouwen en objecten zijn opgenomen, die gerekend kunnen worden tot het industriële erfgoed van Amersfoort.
Uitgave van Siesta 2005
Auteur: Michiel Kruidenier
Foto’s: Tjeerd Jansen
Vormgeving: Ontwerpgroep Lâle
ISBN-90-810296-1-4