Lezing met wandeling Eemkwartier

Lezing en wandeling Eemkwartier op vrijdag 10 mei a.s. U komt toch ook?

Onze mooie stad Amersfoort is enorm in beweging. Alleen al het aantal woningen dat Amersfoort de komende jaren wil bijbouwen is een bijzonder grote opgave. We mogen ons dan ook verheugen op nog meer Amersfoort liefhebbers en volgers van haar stedelijke ontwikkelingen. Hiermee verandert ons stads- en industrieel landschap in de toekomst. En dat moet ook zo zijn.

Historisch zicht Eemkwartier (foto gemaakt door Kees van Lingen)

Maar soms is het goed om even terug te kunnen kijken, om te zien hoe het landschap was en hoe het zich heeft ontwikkeld. Wat is er door de jaren heen gebeurd en veranderd en wat is er niet meer, maar vooral wat is er nog gebleven. Eén van de ontwikkelgebieden ligt langs onze rivier de Eem: Het Eemkwartier.

SIESTA heeft haar boekuitgave ‘Wandeling langs de Eem’ daarom ook onlangs geactualiseerd. Om dit feit luister bij te zetten organiseert SIESTA op vrijdag 10 mei een lezing voor donateurs en andere Amersfoort liefhebbers met aansluitende wandeling Eemkwartier.

De lezing wordt gegeven door ons bestuurslid Sjoerd Hekking.
Tijdens de opkomst van het Industriële Tijdperk – voor Amersfoort vanaf ±1880 – is het Eemkwartier grenzend aan de oude binnenstad en gelegen langs de Eem, volgebouwd met grote silo’s, een gasfabriek en fabriekshallen. Ook lag in dit gebied een zeer hechte arbeiderswijk, het ‘Sasje’. Lang lag het gebied er verwaarloosd bij. Plannen stuitten op de forse saneringskosten. In eerste instantie dacht men aan sloop gevolgd door nieuwbouw. Zo zijn o.a. het Eemplein en het Gildekwartier ontstaan. Met name dankzij Siesta, zijn in goede samenwerking met projectontwikkelaars, gemeente Amersfoort en andere partijen, nog net op tijd een aantal beeldbepalende gebouwen bewaard gebleven. Deze hebben inmiddels een andere bestemming gekregen en daardoor het gebied langs de Eem tot een belangrijk onderdeel van het centrum van Amersfoort gemaakt.

Waar en wanneer:
KAdE Café, Eemplein 75 te Amersfoort |  Vrijdag 10 mei 2019

Programma:

15.30 uur Inloop
16.00 uur Start Lezing door SIESTA bestuurslid Sjoerd Hekking
17.00 uur Aansluitende wandeling langs de Eem
18.00 uur Afsluiting

Aanmelden kan t/m 3 mei 2019 via aanmelden.siesta@gmail.com.

Donateurs en aankomend donateurs opgelet!
SIESTA is voor een groot deel van haar werkzaamheden afhankelijk van donateursgelden. Gelukkig hebben wij al een groot aantal donateurs, maar wij kunnen nog meer doen voor de stad als ons bestand wordt vergroot. Wij hopen dat u ook donateur wil worden. U kunt zich op de dag van de lezing hiervoor aanmelden.

 

Bestaande donateurs van Siesta ontvangen de geactualiseerde uitgave van ‘Wandeling langs de Eem’ gratis. Aankomend donateurs die zich aanmelden tijdens de lezing ontvangen van ons als welkomst geschenk ook deze inspirerende uitgave.

 

 

We hopen van harte u op 10 mei te mogen begroeten!