Oplevering schoorsteen Werkspoor

Woensdag 24 april was het dan zo ver. De feestelijke oplevering van de schoorsteen van Werkspoor Utrecht aan de Vlampijpstraat was een feit. Uiteraard waren hierbij een aantal leden van Siesta aanwezig om dit heugelijke feit samen met leden van Usine en andere aanwezigen te delen.

Zoals Erik Nijhof, voorzitter van Usine, bij zijn openingswoord toelichtte heeft het even geduurd voor het zover was. Nadat de schoorsteen in 2011 in opdracht van de gemeente Utrecht wegens bouwvalligheid was gesloopt werd onmiddellijk het initiatief geboren deze weer op te bouwen. Dit vanwege zijn uniciteit. Zoals Arjan Barnard, oprichter van de Stichting Fabrieksschoorstenen (STIF) en schrijver van het boek ‘Fabrieksschoorstenen in Nederland’ fijntjes opmerkte bestaan er van dit type schoorsteen slechts twee in Nederland. De andere staat in Leiden. Wethouder Anke Klein van de gemeente Utrecht verrichtte de officiële handeling, waarna het gezelschap naar buiten ging om de nieuw opgemetselde schoorsteen te bewonderen.

Volgens de schoorsteenmetselaars Harm en Ron Meijer, verantwoordelijk voor de wederopbouw, is dit zeker een bijzonder exemplaar vanwege zijn in gele steen aangebrachte kruisdecoratie.

Klik hier voor meer info op de website van Usine