Mobiel erfgoed gered op de Wagenwerkplaats

Onlangs zorgde Joke Sickmann ervoor dat een authentieke lorrie op de Wagenwerkplaats behouden bleef. Mogelijk wordt het wagentje binnenkort gebruikt voor de tentoonstelling ‘Op het Spoor’ in Museum Flehite, over 150 jaar treinen in Amersfoort. Deze tentoonstelling zal plaatsvinden van 16 juni t/m 23 september.

Henry de Gooijer schreef onderstaand stukje voor de site van de Wagenwerkplaats:

Als gevolg van de verhuizing van een van de bedrijven op de Wagenwerkplaats dreigde een authentiek wagentje te verdwijnen. Joke Sickmann, verbonden aan Stichting Siesta herkende hierin de waarde die het wagentje voor het terrein vertegenwoordigt, en wist met een krat bier en een pak gevulde koeken de verhuizers te overtuigen om het achter te laten. Het wagentje is destijds door de NedTrain achter gelaten. Het dateert van een tijd dat er meer dan 700 man actief was op het terrein van de Wagenwerkplaats .

Personeel van aannemersbedrijf Averesch bood de nodige mankracht om het loodzware wagentje op z’n kant door de deur te manoevreren. “Dit karretje is gemaakt in een tijd dat ijzer goedkoop was”, zegt voorman Henk, nahijgend van de klus. Joke was duidelijk in haar nopjes. “Dankzij zulke samenwerking behouden wij de mooie elementen van de Wagenwerkplaats voor het nageslacht! We gaan op zoek naar een passende bestemming!”

De trolly achter een locomotiefje in de jaren zestig van de vorige eeuw