Welke ‘Sterren’ bevinden zich inmiddels in de Walk of Fame?

Joke Sickmann en bestuurslid Sjoerd Hekking hebben een fraai overzicht gemaakt van de personen die inmiddels allemaal een mooie ster hebben gekregen in de Walk of Fame op de Wagenwerkplaats.

Mooi om zo’n overzicht te hebben! Leest u mee?

WagenWerkPlaats (WWP) Amersfoort
‘Walk of Fame’

Negen sterren van cortenstaal met daarin een naam, eren bekende (ex-)Soesterkwartierders en personen die zich belangeloos hebben ingezet voor de ontwikkeling van het voormalig NS-terrein, de WagenWerkPlaats (WWP).
Onlangs zijn twee ‘sterren’ aan deze ‘Walk of Fame’ toegevoegd. Een ster voor Roanne Woldendorp, die in oktober afscheid heeft genomen als bestuurslid van SIESTA. Als oud-Soesterkwartierder en bestuurslid van het eerste uur, was zij vooral actief op het gebied van vormgeving van al het drukwerk voor het Soesterkwartier en de WWP.
De negende ster is voor Leo van der Veen. Hij is de kunstenaar die zijn atelier en werkplaats in de voormalige garage reddingsauto op de WWP heeft. Maar hij is ook de persoon die steeds weer de sterren in de ‘Walk of Fame’ bevestigt.

Wie is Wie? en Waarom zij een ster kregen?

Heino Abrahams (3 maart 1948)
De man voor wie de ‘Walk of Fame’ bedacht is.
Als gepensioneerd ambtenaar betekende hij veel voor de ontwikkeling van de WagenWerkPlaats. (ster: maart 2013)

Joke Sickmann (29 juli 1932)
Supervrijwilligster en in 2003 al betrokken bij het burgerinitiatief WagenWerkPlaats. (ster: september 2013)
Bedenkster van de ‘Walk of Fame’. Oprichtster van de Stichting Industrieel Erfgoed van de Stad Amersfoort (SIESTA) op 17 oktober 2003

Dico Kuiper (30 november 1970)
Medeoprichter van de Verkeerstuin en Wagenspeelplaats.
Bij zijn vertrek als penningmeester van de Verkeerstuin kreeg hij zijn ster. (ster: juni 2014)
Dico Kuiper heeft samen met Peter van Swieten de Verkeerstuin en de Wagenspeelplaats opgericht. Zo heeft hij in grote mate bijgedragen aan ontwikkeling van de WWP. Velen zien hem als een stille kracht achter de schermen en symbool voor het informele circuit op de WWP. Dit actief burgerschap is en blijft belangrijk, het zorgt ervoor dat het terrein is waar het tot nu is gekomen.


Willem Hamels (18 februari 1954)
Oud-voorzitter van Duurzaam SoesterKwartier (SK) kreeg bij zijn afscheid een ster. (ster: maart 2015)
Willem behoort samen met Daan van Hulst (inspirator, overleden op 8 oktober 2003) en Joke Sickmann tot één van de voortrekkers die ervoor gezorgd hebben dat de WagenWerkPlaats in 2007 op de Rijksmonumentenlijst werd geplaatst.

Henry de Gooijer (28 mei 1969)
Buurtnetwerker die bij zijn afscheid als bestuurslid van Duurzaam SoesterKwartier (SK) een ster kreeg. (ster: maart 2017)
Henry is inwoner van het Soesterkwartier en runde de Samenwerkplaats naast de Kei Boulderhal.
Hij werkt sinds 1 januari 2017 als wijknetwerker voor het Soesterkwartier bij ‘Indebuurt033’.

Fabian Brökelmann (5 december 1973)
Supervrijwilliger. Fabian ontwierp de Verkeerstuin 2.0. Als voormalig bestuurslid, architect van de recente verbouwing en handig klusser in de Verkeerstuin heeft hij een groot aandeel gehad in het realiseren van de Verkeerstuin 2.0. Ook was Fabian tot 2019 lid van het bestuur van de gebruikersvereniging van de Wagenwerkplaats.
(ster: oktober 2016)

Karel van Rooy (14 augustus 1951)
Verslaggever van de wijkwebsite van het Soesterkwartier.
Kreeg zijn ster bij zijn afscheid als coördinator-verslaggever bij de wijkwebsite soesterkwartier.info , maar nog steeds actief. (ster: december 2019)
Naast verslaggeving voor de Soesterkwartier.info was Karel met Nel Groenendijk ook de drijvende kracht achter het Kinderpersburo.

Gezina Tuinstra
(4 oktober 1939 – 29 september 2021)

Gezina, voormalig voorzitter en conservator van Wijkmuseum Soesterkwartier.
Stuwende kracht achter de reconstructie van het pand Sint Bonifaciusstraat 61, nu Wijkmuseum Soesterkwartier. Zij organiseerde talrijke tentoonstellingen. Bij haar afscheid van het Wijkmuseum ontving zij een ster in de ‘Walk of Fame’ op de WagenWerkPlaats. (ster: september 2020)

Roanne Woldendorp (26 december 1970)
Bij haar afscheid als bestuurslid van SIESTA kreeg zij haar ster (ster: oktober 2021). Samen met Joke Sickmann was zij medeverantwoordelijk voor de oprichting van SIESTA in 2003.
Vervolgens zou zij alles dat aan drukwerk de deur uitging gaan vormgeven vanuit haar ontwerpbureau Lale. Flyers, nieuwsbrieven, een website, visitekaartjes niet alleen voor SIESTA, maar ook voor de WagenWerkPlaats.

Leo van der Veen (15 oktober 1981)
Hij kreeg zijn ster (ster: oktober 2021) omdat hij steeds belangeloos de sterren in de ‘Walk of Fame’ aanbrengt.
Hij heeft directe banden met de WagenWerkPlaats, omdat hij zijn werkplaats/atelier in de voormalige Garage reddingsauto (1956) heeft en van daaruit allerlei acties onderneemt.
Hij is theatermaker, organiseert performances, absurd theater, bouwt installaties en is allround ontwikkelaar van software. Kortom hij is een duizendpoot.
Opleiding: Sound and music technology, Hogeschool voor de Kunsten (HKU), Utrecht

Waar liggen de sterren?
De sterren liggen op betonplaten in de groenstrook tussen grofweg restaurant DLC en het Ketelhuis. De ‘Walk of Fame’ was in eerste instantie bedoeld voor mensen die iets betekend hebben voor de ontwikkeling van het voormalige NS-terrein. Met de komst van de ster voor Karel van Rooij werd het spectrum verbreed naar het Soesterkwartier.

Informeel
Er bestaat geen commissie die aanvragen voor een ster beoordeelt. Sterker nog, er is niet eens een procedure. ,,Het gaat allemaal heel informeel. Er is nog nooit discussie geweest over een toewijzing. Er moet iemand zijn die met de pet rondgaat. Het kost ongeveer 150 euro om een ster te laten maken’’, zegt Henry de Gooijer. ,,En er moet iemand zijn die het wil regelen’’, vult Dico Kuiper aan.

Dico was indirect betrokken bij het ontstaan van de ‘Walk of Fame’. ,,Na het organiseren van het eerste Winterkwartier wilden wij onze actiefste vrijwilligster in het zonnetje zetten. Joke Sickmann was toen al een jaar of 80, maar liep nog te sjouwen met tafels en banken. We hebben toen een plan bedacht en een officieus straatnaambord ‘Joke Sickmannpassage’ onthuld bij de Verkeerstuin’’, zegt Kuiper. ,,Toen Heino Abrahams, die ook veel voor de Wagenwerkplaats betekende, wegging als ambtenaar van de gemeente, moesten we iets anders bedenken.’’
Het was Joke Sickmann zelf die op het idee kwam voor de ‘Walk of Fame’. ,,Ik vind het mooi dat het nu een traditie begint te worden. Bij de onthulling van de ster voor Karel van Rooy glom ik ook van trots. Mijn zaadje is geplant en uitgekomen’’, zegt Sickmann.
En de ‘Walk of Fame’ is nog lang niet vol. ,,Er liggen nog wel honderd betonplaten. Ruimte zat’’, concludeert De Gooijer.

Amersfoort, 7 december, 2021