Update Restauratie Benzinestation Kwekersweg

De restauratie van het benzinestation aan de Kwekersweg 7 is in volle gang. Graag houdt Siesta u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Siesta is nauw betrokken bij het proces en heeft regelmatig overleg over het verloop van de restauratie. Het gebouwtje heeft, als gemeentelijk monument, een plek gekregen in het nieuwbouwplan aan de kop van het Gildenkwartier. Siesta zet zich in om de originele uitstraling van het gebouw te behouden. De verwachting is dat de restauratie eind van het jaar gereed is.

Benzinestation

Het benzinestation in de jaren 1960

 

 

In 1957 werd het benzinestation gebouwd in opdracht van de Benzine en Petroleum Handel Mij. Het ontwerp was afkomstig van architect Arie van Wageningen en stedenbouwkundige Arie H. Rooimans. Arie H. Rooimans was van 1946 tot 1979 werkzaam als stedenbouwkundige bij de gemeente Amersfoort. Kunstenaar Jan Boon maakte voor het gebouwtje een muurschildering met paarden, die symbool stonden voor de pk’s van de auto’s. Later werd de muurschildering vereenvoudigd tot enkele paarden in basreliëf. Dergelijke oude stationnetjes zijn inmiddels een zeldzaamheid geworden. In 2011 werd het benzinestation gemeentelijk monument.

benzinestation gildenkwartier

Ontwerp voor inpassing nieuwbouw Gildenkwartier Bron: www.architectuurbureau.nl

Op dit moment wordt nog onderzocht welke functie in het gebouw zal komen. Verschillende belangstellenden hebben zich inmiddels bij de gemeente gemeld. Mocht u interesse hebben in de exploitatie van het gebouw, kunt u contact opnemen met de gemeente Amersfoort.

Zie voor meer foto’s van het benzinestation de website van Archief Eemland.

Zie voor meer informatie over het project deze link.

benzinestation

Benzinestation in 2012