Sloop ‘Rode Loods’ Warner Jenkinson

De werkzaamheden rond de herontwikkeling van het gebied ‘Kop van Isselt’ houden ook sloopwerkzaamheden in. Zo werd op 26 augustus 2022 de zogenaamde ‘Rode Loods’ weggehaald. Dit gebouw maakte onderdeel uit van het Warner Jenkinson complex, de voormalige kleurstoffenfabriek, gelegen in de hoek van de Kleine Koppel en de Eem. Een bijzonder ensemble dat door de aan- en bijbouw door de jaren heen een veelheid aan architectuur bezit. Dit complex is het oudste industriĆ«le erfgoed dat nog in Amersfoort aanwezig is. Het oudste gedeelte stamt uit 1883 en is ontworpen door G.B. Salm. Het meest recente stamt uit 2000 en dat is de Rode Loods of wel het ooit in werking geweest zijnde geautomatiseerde magazijn van Warner Jenkinson.

Dit magazijn was in 2000 gebouwd op de plek waar ooit de noordelijke vleugel van het complex stond dat nog dateerde uit 1907. De architect van dit magazijn was de Amersfoortse architect Marinus Brinkman.

Video’s sloop magazijn Warner Jenkinson:

SIESTA zet zich al jaren in voor het behoud van de nog aanwezige waardevolle architectuur historische elementen en gebouwen van het Warner Jenkinson complex. Hiertoe heeft SIESTA in 2010 al een waardestellend onderzoek laten uitvoeren.

Bent u geĆÆnteresseerd in dit onderzoek? Dan kunt het hieronder lezen.
2010 Waardestellend Onderzoek Warner Jenkinson DEF december 2010