Siesta presenteert documentaire over de kuiperij

De documentaire: ‘Vakmanschap is Meesterschap’
de kuiperij aan de Hellestraat in Amersfoort.

Wie nu door de Hellestraat in Amersfoort loopt, kan zich moeilijk voorstellen hoe levendig dit straatje ongeveer een eeuw geleden is geweest.  In kleine lage huisjes waren bedrijfjes gevestigd van allerlei ambachtslieden, er waren kooplieden actief en er woonden eenvoudige knechten en winkelbedienden.

Alleen de oude kuiperij op nummer 7 getuigt nog van het rijke ambachtelijke verleden van deze straat. Hier werkten sinds 1905 drie generaties van de familie Meester als kuiper. Alleen dit pand, dat dateert uit de vroege zeventiende eeuw, is behouden gebleven.

De inboedel van de kuiperij is als een ongeorganiseerd museum, dat de geschiedenis over het kuipersvak toont. Het laatst overgebleven eeuwenoude huisje, in combinatie met de prachtige inboedel, levert een uniek ensemble op.

Siesta spant zich in voor het behoud van de kuiperij en zoekt samen met belanghebbenden naar toekomstmogelijkheden.

Documentairemakers Huib Schoonhoven en Karen Kuiper hebben in opdracht van Siesta een bijzondere film gemaakt over de geschiedenis van drie generaties Meester en het kuipersambacht.

De productie is mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de gemeente Amersfoort, het Prins Bernhard Cultuurfonds, Het KF Heinfonds, de Lionsclub Amersfoort Eemstad en Stadsherstel Midden Nederland.

Lees ook het artikel over de kuiperij uit het tijdschrift Monumenten van Annemarie Postma.
Artikel Kuiperij blad Monumenten juni 2012

bedreigd-04