OVF lezing dinsdag 27 mei ‘Verleden en toekomst van de WAR’

Locatie: Museum Flehite – Aanvang: 20.00 uur tot 22.00 uur

Op dinsdag 27 mei om 20.00 uur spreken architectuurhistoricus Michiel Kruidenier en restauratie-architect Bastiaan van de Kraats in Museum Flehite over ‘De voormalige kleurstoffenfabriek aan de Eem – Verleden en toekomst’. De lezing wordt georganiseerd door Oudheidkundige Vereniging Flehite (OVF).

De voormalige kleurstoffenfabriek Warner Jenkinson op de hoek van de Kleine Koppel en de Geldersestraat kent een lange geschiedenis. Het complex werd gebouwd in 1881-1883 door de Amsterdamse architect G.B. Salm als ‘stoomluciferfabriek’. Met behulp van stoommachines werden hier lucifers gemaakt. Het hout werd aangevoerd over de Eem.
Het bedrijf heeft niet lang bestaan. Na een fusie werd de vestiging in 1888 verkocht aan de Duitse industriëlen Pick, Lange en Cornheim die er een kleurstoffenfabriek begonnen. Het bedrijf maakte vooral kleurstoffen voor de textielindustrie. De fabriek zou ruim een eeuw lang deze functie behouden, ondanks de vele naamswijzigingen, overnames en fusies. In 2001 verplaatste de firma Warner Jenkinson de productie naar Mexico en werd de fabriek gesloten. Het terrein en de opstallen werden gekocht door de Gemeente, die de ruimten sindsdien verhuurt aan diverse bedrijven, waaronder kunstenaars, een cateringfirma en een sportschool.

De laatste jaren speelt de vraag of er nog toekomst is voor het vervallen gebouwencomplex. Ooit lag het in de bedoeling om het af te breken en er nieuwbouw te realiseren. Maar de tijden zijn inmiddels veranderd. Bijna niemand waagt zich nog aan grootschalige nieuwbouwprojecten. Ook de publieke opinie is veranderd. Het overgrote deel van het Amersfoorts industrieel erfgoed is inmiddels afgebroken. Moeten we dit oudste fabriekscomplex van de stad niet sparen?

De lezing wordt gehouden door architectuurhistoricus drs. Michiel Kruidenier van De Onderste Steen en restauratie-architect ir. Bastiaan van de Kraats van het bureau 1meter98. Michiel Kruidenier zal ingaan op het verleden van het complex, de gebouwen en de vele aanpassingen en uitbreidingen. Bastiaan van de Kraats zal de toekomstmogelijkheden van het complex toelichten aan de hand van plannen die hij recentelijk heeft ontwikkeld.

Toegang voor leden van de OVF is gratis. Denkt u aan uw OVF ledenpas? Voor niet-leden bedraagt de toegangsprijs € 3,50.

Om 20.00 uur sluiten de deuren en begint de lezing.

P1030692