Expositie Soeverein Terrein in oude vleesfabriek Noack

Op 5, 6 en 7 april 2013 houdt Atelier het Werktuig een grote en veelzijdige expositie getiteld ‘Soeverein Terrein’ in de voormalige Noack vleesfabriek aan Soesterweg 564 te Amersfoort.

Bij deze driedaagse expositie zijn meer dan 20 kunstenaars betrokken die binnen de industriële entourage van de oude vleesfabriek uiteenlopend 2- en 3-dimentionaal werk zullen tonen. De expositie brengt een unieke combinatie van kunstenaars en creatieve vakmensen bij elkaar in een inspirerende ruimte. Schilderijen, fotografie, sculpturen en installaties worden afgewisseld met strakke designmeubels, theaterdecors en larp-kostuums. Behalve statisch werk is er van alles gaande op de expositie. Je kunt kunstenaars aan het werk zien, er worden korte films vertoont, er zijn installaties om te ervaren en er is live muziek.
Het bijzondere gebouw aan de Soesterweg is in 1916 gebouwd in opdracht van de heer H.S.N. Menko uit Amsterdam, die opdracht gaf voor een ‘vleesch-conserven-fabriek’ . Het ontwerp was in 1915 gemaakt door architect H.A. Pothoven uit Amersfoort. Het oorspronkelijke ontwerp bestond uit een maalderij, een worsterij, een rookerij en een darmenmagazijn. Al in 1917 werd een uitbreiding van het machinepark gerealiseerd naar ontwerp van de Enschedese architect Arend Beltman. Omstreekst 1920 werd het bedrijf overgenomen door E. Noack’s Koninklijke Fijne Vleeschwaren- en Conservenfabrieken. Hierna werd het complex nog meerdere malen uitgebreid en verbouwd, naar ontwerp van architect Pothoven. Het pand werd in Amersfoort lange tijd geassocieerd met de naam Noack. In de jaren zestig sloot de fabriek en werd het bedrijf door de toenmalige eigenaar Zwanenberg verkocht aan de vleeswarenfabriek Manon, die in 1980 failliet ging. Naderhand kocht boekenhandel De Slegte de opstallen om er zijn boekenmagazijn te vestigen, in 2005 vertrok deze naar Almere. Van het oorspronkelijke ontwerp resteert nu alleen het hoofdgebouw nog, dit pand is als waardevol betiteld door de afdeling Monumentenzorg van de gemeente Amersfoort.

Entree: 3 euro per persoon
Adres: Soesterweg 564, 3812 BP Amersfoort

Openingstijden:

  • Vrijdag 5 april – 19.00 uur tot 21.30 uur
  • Zaterdag 6 april – 11.00 uur tot 21.30 uur
  • Zondag 7 april – 11.00 uur tot 18.00 uur
Zie ook de website van Atelier het Werktuig via deze link.